Tofu praženica

Tofu buď miluješ alebo u teba nikdy nedopadne moc slávne. Existuje však veľa spôsobov ako transformovať jeho málo výraznú chuť do skvelého jedla, ktoré poteší tvoje chuťové poháriky.

 


Ingrediencie:

NA TOFU:

 

     1 (400g) blok extra tuhého tofu, čerstvé alebo rozmrazené

     1 polievková lyžica sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka

     1 polievková lyžica sezamového oleja

     1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

     2 polievkové lyžice kukuričného škrobu

 

NA PRAŽENICU:

 

     3 polievkové lyžice extra panenský olivový olej, rozdelený

     soľ

     3 strúčiky cesnaku, mleté

     1 polievková lyžica čerstvo mletý zázvor

     200g fazuľa, orezaná

     2 malé mrkvy, nakrájané na plátky

     1 malá brokolica, nakrájaná na ružičky

     1 červená paprika zbavená semienok a nakrájaná na plátky

     2 zelené cibule, nakrájané na tenké plátky

 

NA OMÁČKU:

 

     2 polievkové lyžice sójová omáčka s nízkym obsahom sodíka

     2 lyžičky sezamový olej

     1/4 pohára vody

     2 polievkové lyžice balený hnedý cukor

     2 lyžičky kukuričný škrob

 

 

Postup:

 

  1. V stredne veľkej osolenej vriacej vode dus tofu 2 minúty. Ak používaš mrazené tofu, dus, kým sa úplne nerozmrazí. Odstav z ohňa a nechaj odkvapkať v cedníku vystlanom papierovými utierkami. Keď dostatočne vychladne, jemne ho vyžmýkaj a osuš. Ak používaš mrazené tofu, použi silnejší tlak na vytlačenie vody.
  1. Nakrájaj tofu na kúsky veľkosti sústa, potom premiešaj so sójovou omáčkou, sezamovým olejom a čiernym korením v strednej miske. Keď sa tekutiny absorbujú, primiešaj tofu s kukuričným škrobom.
  1. Vo veľkej panvici na stredne vysokej teplote zohrej 2 lyžice oleja. Pridaj tofu a za občasného otáčania nechaj zo všetkých strán opekať dozlatista 7 až 8 minút. Dochuť soľou a korením, vyber z panvice a odlož.
  1. Zohrej zvyšnú 1 polievkovú lyžicu oleja a pridaj cesnak a zázvor a var, kým nezavonia, 1 minútu. Vmiešaj fazuľu, mrkvu, brokolicu, červenú papriku a zelenú cibuľku. Var do mäkka, asi 8 až 10 minút. Dochuť soľou a korením.
  1. V malej miske zmiešaj sójovú omáčku, sezamový olej, vodu, hnedý cukor a kukuričný škrob. Vráť tofu na panvicu a pridaj tiež zmes omáčky. Miešaj a var do mierneho zhustnutia, 2 minúty.

 

        Prajeme dobrú chuť!